شرح خطبه 223 نهج البلاغه / قسمت اوّل
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه فرمایید.
خطبهی 223 از نهج البلاغهی امیرالمؤمین (علیهالسلام) / قسمت اوّل
حضرت امیر (علیهالسلام) خطبهی خود را با این آیهی شریفه آغاز میکنند:
یا أیُّهَا الْإِنْسانُ ما غَرَّکَ بِرَبِّکَ الْکَرِیمِ. اى انسان! چه چیز تو را در برابر پروردگار کریمت مغرور ساخته است؟!
شرح و توضیح:
یا أیُّهَا الْإِنْسانُ ما غَرَّکَ بِرَبِّکَ الْکَریمِ: منظور از این انسان، همهی انسانها نیستند؛ بلکه منظور انسانهایی هستند که منکر روز قیامت میباشند. دلیل این مطلب هم آن است که در ادامهی سوره آمده است: «کَلاَّ بَلْ تُکَذِّبُونَ بِالدِّینِ. (آرى) آن گونه که شما مىپندارید نیست، بلکه شما روز جزا را منکرید!»
ربّ:ربوبیّت، سوق دادن شیء به سمت کمال آن است و ربّ کسی است که شأن او سوق دادن اشیا به سوی کمال و تربیت آنها باشد و این صفت به صورتی ثابت در او باشد. در مصدر باب تفعیل نباید از ربّ به جای «تربیب»، کلمهی «تربیت» را استعمال کرد؛ زیرا ربّ از نظر صرفی مضاعف و مربّی ناقص واوی است و مربّی از ریشهی «ربو» به معنای رشد و زیادت است.
در این آیه، غرور معلّق به دو صفت «ربوبیت» و «کرم» شده تا علت توبیخ را بیان کند. حاصل مطلب هم این است که غرور و سرپیچی از اطاعت کسی که او را به سوی کمالش هدایت میکند و همهی نعمتها و داشتههایش از اوست، کفرانی است که هیچ فطرت سلیمی در زشتی آن شک نداشته و بلافاصله مرتکب آن را مستحق عقاب میداند. قبح این تمرّد زمانی واضحتر میگردد که این ربّ منعم، کریم هم باشد. یعنی اگر نعمتی میدهد هیچ سودی برای خود در نظر نمیگیرد و علاوه بر آن در احسان خود بدیها، نادانیها و نافرمانیهای شخص را هم در نظر نمیگیرد.
با توجه به این مطلب استفهامی که در این آیهی شریفه است، استفهامی است توبیخی و انسان در برابر این سؤال هیچ جواب صحیحی برای گفتن ندارد. اگر بگوید: «کرم تو مرا مغرور کرد!»، در جواب میگوییم: هیچ عاقلی نمیپذیرد که پاسخ کریم را با نافرمانی، تمرّد و بیاحترامی به ساحتش بدهید. علاوه بر این، خداوند در قرآن کریم فرموده: «لَئِنْ شَکَرْتُمْلَأزیدَنَّکُمْ وَ لَئِنْ کَفَرْتُمْ إِنَّ عَذابی لَشَدیدٌ»، «اگر شکرگزارى کنید، بر شما خواهم افزود و اگر ناسپاسى کنید، مجازاتم شدید است. همچنین فرمود: «فَأمَّا مَن طَغَى * وَ ءَاثَرَ الحَْیَوةَالدُّنْیَا * فَإِنَّ الجَْحِیمَ هِىَ الْمَأْوَى». «امّا آن کسى که طغیان کرده * و زندگى دنیا را مقدّم داشته * مسلّماً دوزخ جایگاه اوست!» بنابراین وقتی هر عقل سلیمی حکم به قبح چنین تمرّدی میکند و در آیات قرآن و رهاوردهای انبیای الهی هم به چنین افرادی وعدهی عذاب و جهنم داده شده، دیگر جای هیچ عذر و بهانهای برای او باقی نمیماند. علاوه بر آن که در قرآن کریم آمده است که رحمت خداوند تنها مخصوص متّقین بوده و دیگران بهرهای از آن نخواهند داشت: «وَ رَحْمَتىِ وَسِعَتْ کلَُّ شىَْءٍ فَسَأکْتُبهَُا لِلَّذِینَ یَتَّقُون»،«و رحمتم همه چیز را فرا گرفته و آن را براى آنها که تقوا پیشه کنند مقرر خواهم داشت».
اشاره: همین استدلال پوچ و بیاساس را هم برخی از مردم گناه کار به کار میبندند. وقتی آنها را به نماز و عبادت خداوند دعات میکنیم، میگویند خدا کریم است! هیچ وقت بندهی خود را به خاطر ترک نماز و عبادت عذاب نمیکند! این آیهی شریفه و توضیح آن جواب خوبی است برای این افراد نادان و کم خرد.
قسمت قبلی: http://andiseh57.parsiblog.com/Posts/271
قسمت بعدی:http://andiseh57.parsiblog.com/Posts/288